De mooiste nationale parken in West Amerika

Onze collega Linda heeft zowel in 2009 als in 2016 een rondreis gemaakt door het westen van Amerika. We hebben haar gevraagd om haar top 5 meest prachtige nationale parken in het westen van Amerika te delen, die absoluut niet gemist mogen worden.

Moab / Arches National Park

Arches National Park, gelegen in de staat Utah vlakbij het stadje Moab, is een relatief bescheiden nationaal park. Wat ik vooral trof vond in Arches National Park waren de diverse wandelroutes die je kon lopen. Je vindt er gemakkelijke wandelingen, maar ook tochten van 2 tot 3 uur. Dit betekent dat er voor ieder wat wils is. Ik heb zelf ook een jeepsafari gemaakt door Canyonlands National Park. Deze tour werd bestuurd door een gids, dus zelf rijden was niet mogelijk. Het was een bijzondere ervaring om off-road te gaan. In Canyonlands heb je ook de mogelijkheid om te raften.

Image

Zion National Park

Mijn eerste bezoek aan Zion National Park was toen wij op doorreis waren naar Bryce Canyon. Terwijl we er doorheen reden, hadden we allemaal zo'n gevoel van 'misschien hadden we hier toch een nacht moeten verblijven'... Tijdens mijn tweede bezoek in 2016 verbleven we daadwerkelijk twee nachten, zodat we een volledige dag hadden om het park te verkennen. Tijdens deze trip had ik een speciale excursie gepland: de Narrow Hike, die door het water gaat. We waren een van de eerste shuttlebussen die langs de negen haltes in het park reed. De Narrows Hike is de laatste halte, en vanaf daar is het nog een korte wandeling voordat de hike begint. Hoewel ik veel wandelingen heb gemaakt, is wandelen door het water toch wel een onvergetelijke ervaring. Heb je geen last van hoogtevrees? Dan is de Angels Landing Trail ook zeker een aanrader tijdens je avontuur in Zion.

Image

Bryce Canyon

In dit park heb ik de meest adembenemende zonsopgang ooit meegemaakt. De zon die weerkaatst op de kleurrijke bergen creëerde een indrukwekkend schouwspel. Het is een toegankelijk nationaal park om met de huurauto of camper te verkennen. Als je liever niet zelf wilt rijden maar volledig wilt genieten van het uitzicht, zijn er shuttlebusjes van Best Western Ruby's Inn die door het park rijden en stoppen bij alle panoramische punten. Hier zijn diverse routes beschikbaar, waarvan de Navajo Trail wellicht de bekendste is. Pas wanneer je onderaan loopt, besef je hoe immens en groots de hoodoos (aardpiramides) zijn. Op sommige plaatsen zijn zelfs oranje zandduinen ontstaan. Voor mij persoonlijk is Bryce Canyon het allermooiste nationale park in het westen van Amerika; dit park heeft werkelijk mijn hart gestolen!

Image

Grand Canyon

De Grand Canyon is natuurlijk een iconische bestemming in het westen van Amerika, een absolute must-see voor elke reiziger en vaak een onderdeel van een USA roadtrip. Het behoort tot de oudste nationale parken van de Verenigde Staten. Binnen het park zijn diverse wandelroutes en prachtige uitkijkpunten te vinden. Persoonlijk heb ik de betoverende zonsopgang beleefd bij Point Imperial en genoten van een schitterende zonsondergang bij Horseshoe Bend (op zo'n 2,5 uur rijden van de Grand Canyon). Een tip die ik graag wil delen: zorg ervoor dat je op tijd een plekje bemachtigt bij de uitkijkpunten en neem de tijd om te genieten. Voor wie wat meer avontuur zoekt, is een helikoptertour een aanrader. Vanuit de lucht besef je pas werkelijk de immense omvang van de Grand Canyon. Het biedt een adembenemend perspectief op dit natuurwonder.

Image

Monument Valley

Monument Valley, een Tribal Park, staat bekend om zijn unieke rotsformaties. Gelegen op het Colorado Plateau, op 100 km ten westen van Four Corners, het punt waar de staten Utah, Arizona, Colorado en New Mexico elkaar ontmoeten. Dit park is het meest geschikt om te verkennen via een georganiseerde tour. Naast het feit dat je hiermee de inheemse bevolking van dit gebied ondersteunt (zij fungeren als gidsen), is niet elke plek toegankelijk met je eigen voertuig. Na een dag van rondrijden kun je genieten van een smakelijke maaltijd bij The View Hotel, dat zijn naam eer aandoet door een fantastisch uitzicht over het park te bieden. Let op: dit park valt niet onder de dekking van de National Park Pass. Tijdens mijn bezoek was de toegangsprijs $ 25.

Image